Prăjirea cafelei este un proces de încălzire care transformă cafeaua în boabele aromate, maroniu închis, pe care le cunoaștem. Prăjirea aduce la suprafață aroma și savoarea care sunt închise în interiorul boabelor verzi de cafea. În primă fază, boabele de cafea sunt stocate verzi, aceasta fiind forma în care ele pot fi depozitate fără a li se pierde gustul sau calitatea. O boabă de cafea verde nu are niciuna dintre caracteristicile cafelei prăjite. Prăjirea cauzează modificări chimice în interiorul boabei de cafea, pe măsură ce boabele sunt aduse rapid la temperaturi foarte ridicate. Odată ce ating temperatura perfectă, boabele de cafea sunt răcite rapid, pentru a opri procesul de prăjire.
Boabele prăjite de cafea miros precum cafeaua și sunt mai ușoare decât boabele verzi. Sunt crocante și pregătite pentru măcinat și fiert. Totuși, odată ce sunt prăjite, ar trebui să fie consumate într-un timp cât mai scurt, înainte ca aroma de proaspăt prăjit să se diminueze.
De ce se prăjește cafeaua?
Cafeaua este un fruct mic și roșu, care trebuie să treacă prin diverse stadii, înainte de a ajunge în obișnuita cană care ne ajută să ne trezim, dimineața. Când boaba de cafea este uscată, devine boaba verde de cafea, care este expediată în lume, pentru a fi prăjită. În acest stadiu, cafeaua poate fi depozitată pe o perioadă îndelungată, rămânând proaspătă până când ajunge la prăjit.
Dacă nu ar fi prăjită, cafeaua ar avea un gust extrem de amar și acid, practic devenind imposibil de consumat. Prăjirea îi conferă cafelei aroma și savoarea unică.
Ce se întâmplă în timpul procesului de prăjire a cafelei?
Cafeaua verde se schimbă drastic în timpul procesului de prăjire. Când sortimentele de cafea boabe sunt prajite, umezeala din boabă este extrasă, determinând boaba să se usuce și să se extindă. În timpul procesului, unele dintre zaharurile naturale sunt transformate în CO2, în timp ce altele sunt caramelizate, devenind aromele care sunt specifice cafelei. Când procesul este încheiat, boaba verde de cafea se transformă într-o boabă maro, care este cu aproximativ 18% mai ușoară, dar cu 50-100% mai mare. În aproximativ una-două săptămâni după încheierea procesului de prăjire a cafelei, aceasta începe să își piardă din savoare și aromă.
Cele 10 etape ale prăjirii cafelei
De-a lungul timpului, au fost identificate zece etape prin care boabele de cafea pot trece în timpul prăjirii. Iată care sunt acestea:
- Verde. Boabele își păstrează esența verde virgină, pe măsură ce încep să se încălzească.
- Galben. Boabele vor deveni galbene și vor emite un miros ierbos.
- Abur. Aburi se vor ridica din boabe, datorită apei din boabe, care se evaporă.
- Prima pocnitură. Acesta este momentul în care începe cu adevărat prăjirea. Zaharurile din boabe se caramelizează și se aude un pocnit, precum sunetul porumbului care se transformă în popcorn.
- City roast. După prima pocnitură, boabele au ajuns la City Roast, care reprezintă nivelul minim de prăjire acceptat pentru măcinare și preparare.
- City plus roast. Cu continuarea caramelizării și migrarea uleiurilor, boabele cresc în dimensiune. Această etapă este cea mai populară pentru utilizarea cafelei prăjite.
- Full city roast. Aceasta este etapa următoare, în care boabele sunt prăjite mai intens și se află la pragul celei ce-a doua pocnituri.
- A doua pocnitură. Boabele trec printr-o a doua pocnitură, care este mai puternică decât prima. La acest nivel, prăjirea cafelei dezvăluie numeroase straturi de intensitate ale aromei.
- Dark roast. French roast. Fumul devine înțepător, zaharurile ard cât se poate de mult, fără a distruge aroma și întreaga structură a boabelor se modifică. Aceasta este limita maximă de prăjire pentru menținerea unei arome bune.
10. Arderea. Acesta este punctul în care mirosul se transformă din înțepător în teribil și boabele de cafea se ard.
Procesul de prăjire poate fi oprit în stadiul în care aroma obținută este cea dorită.