Astăzi am ceva simplu, dar totuși foarte delicios de împărtășit cu voi. Lichior de oua, cunoscut probabil și ca Advocaat, este un lichior bogat, cremos. În Germania, se consumă mai ales în timpul Paștelui și Crăciunului, dar îl găsești pe tot parcursul anului.
Ce este lichiorul de ouă ?
Acest tip de rețetă se prepară mai ales de sărbători, fiind o rețetă tradițională care nu este foarte populară în România. Își are rădăcinile în epoca medievală.
Istorie lichior de ouă
Până în secolul al XIII-lea, călugării erau cunoscuți pentru faptul că serveau un „remediu” ce conținea ouă și smochine. Laptele, ouăle și smochinele erau alimentele celor bogați.
Coloniile americane erau pline de ferme – și pui și vaci – dar aveau și rom mai ieftin, un ingredient adăugat curând acestei rețete. Mexicul a adoptat „rompope” -ul, adică lichiorul de ouă, iar Puerto Rico se bucură de „coquito”, care adaugă lapte de cocos. Cu toate acestea, etimologia numelui englez rămâne un mister. Eierlikör (lichior de ouă) se presupune că derivă din „Abacate”, o băutură pe care exploratorii europeni au descoperit-o de la indigenii din pădurea tropical-amazoniană în secolul al XVII-lea.
Rețetă lichior de ouă
1 cană de lapte
1 cană smântână
3/4 cană zahăr
1 bob de vanilie (despicat pe lungime)
5 gălbenușuri
1/2 cană de vodcă
[magento category=”106″ name=”%beluga%” limit=8 suffix=”Lei”]
1/2 cană de coniac
[magento category=”115″ name=”%deau%” limit=8 suffix=”Lei”]
Bineînțeles, poate fi preparat cu diferite tipuri de alcool. Se poate prepara și cu rom și poate deveni la fel de groasă ca budinca.
Cum se prepară lichiorul de ouă ?
- Adună toate ingredientele.
- Încălzește laptele, smântâna, zahărul și bobul de vanilie la aproximativ 70 grade Celsius (utilizează un termometru pentru alimente pentru a măsura temperatura).
- Bate gălbenușurile. Adaugă peste gălbenușuri câteva linguri de lapte fierbinte și amestecă repede.
- Adaugă gălbenușurile de ou în lapte, amestecând constant cu un tel. Poți utiliza și un blender pentru acest pas.
- Se amestecă la foc mic, menținând temperatura la aproximativ 70 grade C, timp de 5 până la 10 minute.
- Se ia de pe foc și se lasă la răcit puțin. Se adaugă vodka și coniacul și se amestecă bine de tot.
- Se toarnă printr-o sită într-o ceașcă mare de măsurare sau printr-o pâlnie într-o sticlă curată.
- Se lasă la frigider peste noapte înainte de a bea din cupe mici. Se poate folosi și în cocktailuri.
Lucruri interesante despre lichiorul de ouă
1. Lichiorul de ouă a fost favoritul coloniilor americane
Coloiniștii britanici au adus băutura din Anglia în SUA încă de la bun început. Se pare că acest lichior de ouă era destul de popular printre coloniștii care au adăugat rom la această rețetă, whisky, coniac și alte băuturi spirtoase care au dat naștere la diferite tipuri de rețete populare astăzi.
2. George Washington a avut propria sa rețetă
Primul președinte al Statelor Unite a fost un astfel de fan al ouălelor, încât și-a scris chiar și propria rețetă. Barmanii moderni își doresc să reproducă rețeta respectivă, dar, există o mică problemă: Washingtonul nu a înregistrat numărul exact de ouă de utilizat în rețetă.
Așadar, dacă este prima dată când auzi de rețeta lichior de oua, îți recomand să o încerci. Nu vei regreta nimic!