Cafeaua decofeinizată sau cafeaua decafeinizata are un gust și aspect similar cafelei obișnuite dar conține foarte puțină cofeină. Nu există dovezi care să sugereze faptul că însăși cafeina este dăunător pentru sănătatea unei persoane. Aceasta poate chiar împărtăși unele dintre beneficiile cafelei obișnuite pentru sănătate.
Istorie cafea decafeinizată
Povestea cafelei decafeinizate începe cu Johann Wolfgang von Goethe.
Goethe, care a scris tragedia „Faust”, a fost unul dintre cei mai renumiți autori din Germania, dar s-a implicat și în științele naturii. În 1819, Goethe l-a văzut pe chimistul Friedlieb Ferdinand Runge demonstrând că umbra soarelui ar putea dilata pupilele unei pisici. Impresionat, Goethe i-a dat lui Runge o cutie mică de boabe de cafea din Grecia și i-a însărcinat chimistului să afle de ce lucrurile îl țineau treaz noaptea.
Câțiva ani mai târziu, Runge a devenit primul om de știință care a izolat și a identificat cofeina. Cei care sunt extrem de sensibili la efectele unei cești de cafea tare, probabil nu vor fi surprinși să afle că cel care a descoperit stimulantul a avut tendința de a lucra cu substanțe letale. Colegii și studenții săi l-ar fi poreclit „Dr. Poison”.
Potrivit Institutului Max Planck, au trecut aproape 100 de ani de la descoperirea lui Runge până când oamenii de știință au aflat cum să extragă cofeina din cafea și să aibă în continuare o băutură care să prezinte oarecum gustul real.
[magento category=”5″ name=”%decaf%” limit=8 suffix=”Lei”]
Cum se obține cafeaua decafeinizată ?
Există mai multe procese principale de decofeinizare utilizate în prezent. Au câteva similitudini de bază. În toate cele trei abordări, boabele verzi sau prăjite sunt mai întâi umezite, făcând cafeina solubilă, astfel încât să poată fi extrasă. De asemenea, toți decofeinizează cafeaua verde la temperaturi moderate, de obicei cuprinse între 70 și 100 de grade Celsius.
Conform legislației europene, cafeaua decofeinizată trebuie să conțină 0,1%, sau mai puțin cofeină în boabele de cafea prăjite și până la 0,3%, sau mai puțin, în cafea solubilă / instant.
Decofeinizarea are loc în fabricile de producție a alimentelor. Procesul implică:
- Umflarea boabelor verzi de cafea cu apă sau abur, astfel încât cofeina să poată fi extrasă.
- Extragerea cofeinei din boabele de cafea. Aceasta se face cu apă, un solvent sau cărbune activ.
- Uscarea boabelor de cafea decofeinizate, aducându-le înapoi la nivelul lor normal de umiditate.
- În afară de apă, solvenții utilizați în mod obișnuit în timpul decofeinizării sunt acetat de etil, clorură de metilen.
[magento category=”4″ name=”%decaf%” limit=8 suffix=”Lei”]
Beneficiile cafelei decafeinizate
- Cafeaua decafeinizată poate ajuta la scăderea riscului de diabet tip 2.
- Mai puțină cafeină poate îmbunătăți somnul și reduce anxietatea.
- Cafeaua decafeinizată conține aceiași antioxidanți precum cafeaua obișnuită.
- Cafeaua decafeinizată are o aciditate mai mică față de cafeaua obișnuită.
- Cafeaua decafeinizată poate reduce riscul de boli cardiovasculare fatale.
[magento category=”6″ name=”%decaf%” limit=8 suffix=”Lei”]
Cafeaua decafeinizata este o alternativă excelentă a cofeinei pentru consumatorii de cafea tari. Chiar dacă nu va înlocui niciodată cu adevărat cafeaua obișnuită este cu adevărat o alegere mult mai bună și mai sănătoasă. Cu excepția unor beneficii pe care le oferă exclusiv cafeina, trecerea la cafeaua decafeinizata îți va oferi în continuare o parte din beneficiile pe care le are o ceașcă obișnuită de cafea.