Unul dintre primele lucruri pe care un somelier încearcă să le determine în timpul unei degustări de vin este nivelul de dulceață al vinului. Un vin, este de obicei plasat, fie într-o categorie uscată, fie dulce. Acest lucru reprezintă un nivel de bază al clasificării vinului iar astfel se realizează și diferente între vinuri.
Vinurile care au o cantitate mare de zahăr rezidual după fermentare sunt clasificate drept vinuri dulci.
Vinurile cu un nivel scăzut de zahăr rezidual după fermentare intră în categoria uscată.
Dar este chiar atât de ușor să faci diferente între vinuri? Există o serie de factori care ne spune cât de dulce sau sec este un vin. De exemplu, un vin poate avea un gust dulce, dar poate fi clasificat ca sec. Pentru a înțelege cu adevărat acest concept, trebuie să ne îndepărtăm de încrederea în ceea ce papilele noastre gustative percep ca fiind dulci și să încercăm mai mult să înțelegem ce se află într-un vin care îi conferă aroma percepută.
[magento category=”118″ name=”%rose%” limit=8 suffix=”Lei”]
Factori principali care fac ca un vin să fie sec, demisec, demidulce si dulce
Momentul în care strugurii sunt recoltați
Strugurii imaturi au un conținut mai scăzut de zahăr decât strugurii maturi. Strugurii care s-au copt foarte puțin, de asemenea, au niveluri mai scăzute de aciditate decât strugurii necopți, care pot influența aroma.
Vinarii care doresc să creeze un vin uscat vor culege adesea strugurii la imaturitate pentru a atinge un anumit grad de aciditate și niveluri mai scăzute de zahăr rezidual după fermentare.
Terroir
Strugurii crescuți la o climă mai caldă tind să aibă un conținut mai ridicat de zahăr decât cei crescuți la climă mai rece. Căldura de la soare mărește concentrația zahărului prezentă în apa din struguri.
Ce se întâmplă cu strugurii după recoltare
Vinificatorii care doresc să adauge dulceață vinului lor, vor permite uneori strugurilor să se usuce în lumina directă a soarelui. Această metodă intensifică concentrația de zahăr prezentă.
În schimb, ceilalțti vinificatori, pot permite strugurilor să rămână pe vie până când sunt înghețați. Când vor fi recoltați în cele din urmă, apa din struguri va avea o concentrație mai mare de zahăr.
Fermentaţia
Una dintre cele mai puternice modalități de a influența dulceața sau uscarea vinurilor este de a controla durata fermentației. Printr-o serie de procese chimice, zahărul este în cele din urmă transformat în alcool. Trecerea zaharurilor în dioxid de carbon și alcool etilic în timpul fermentării este un întreg proces complicat, numit Drojdie.
Cu cât un vin este mai lăsat să fermenteze, cu atât produsul final va fi mai sec/uscat.
[magento category=”117″ name=”%rosu%” limit=8 suffix=”Lei”]
Factori care ne influențează ceea ce percepem ca fiind sec, demisec, demidulce sau dulce
Pentru degustătorul de vin neinstruit, uneori poate fi dificil să interpreteze aceste diferente dintre vinuri.
Taninurile: Când sorbim un vin, taninurile se leagă de proteinele din saliva noastră, ceea ce provoacă o senzație de uscare. Gradul acestui sentiment poate varia de la o persoană la alta, dar de obicei, cu cât sunt mai multe taninuri prezente – cu atât mai sec va fi un vin.
Aciditate: Adesea confundat cu taninurile, acidul afectează mai degrabă aroma vinului. Strugurii imaturi conțin niveluri ridicate de aciditate. Cu cât un vin este mai acid, cu atât va fi mai sec.
Alcool: Am discutat despre modul în care zahărul este în cele din urmă transformat în alcool. Cu cât un vin este lăsat să fermenteze mai mult, cu atât va fi mai mare conținutul de alcool, în timp ce conținutul de zahăr este redus.
Dintre cei trei factori care ne afectează percepția, alcoolul este singurul care are cu adevărat o influență asupra felului în care poate fi un vin: sec, demisec, demidulce sau dulce.
[magento category=”116″ name=”%alb%” limit=8 suffix=”Lei”]