Diferente dintre vinul scump si vinul ieftin

Cu siguranță ai văzut că prețul vinurilor este foarte diferit. Poți găsi o sticlă de vin la 10 lei sau la 1000 de lei. Dar care sunt factorii de bază care fac vinul scump?

Ce face vinul scump?

Există trei trăsături principale pe care vinul scump le are și sunt alcătuite din stejar, timp și terroir. Cele mai râvnite vinuri din lume își învechesc vinurile în stejar, iar majoritatea folosesc stejar nou. Dacă pui vinul într-un butoi de stejar, ai următoarele avatnaje: adaugă „arome” de stejar unui vin (cum ar fi vanilia) și expune vinul la oxigen. Oxigenul face lucruri uimitoare vinului: taninurile devin mai puțin intense și gustul vinului devine mai fin. Deoarece oxigenul pătrunde prin butoaie, o parte din vinul din interior se evaporă, de asemenea, cu o rată de aproximativ 2% pe an.

[magento category=”117″ name=”%Marzano%”  limit=8 suffix=”Lei”]

Arome pe care le oferă stejarul în vinul roșu
Vanilie, cuișoare, ienibahar, nucșoară
Nucă de cocos, migdale
Mocha, ciocolată cu lapte

Aromele pe care le oferă stejarul în vinul alb
Vanilie, marțipan, cremă brûlée, caramel, zahăr brun
Fructe confiate, fructe uscate, stafide

[magento category=”117″ name=”%Frescobaldi%”  limit=8 suffix=”Lei”]

Timpul

„Cu cât mai în vârstă, cu atât mai bun.” După această regulă se merge când vine vorba de vin. Cu toate acestea, se referă în principal la vinul roșu. Timpul schimbă gustul aromelor de fructe dintr-un vin, dar reduce și aciditatea și taninul unui vin. Un vin bine învechit are note de fructe care se înclină mai mult spre fructele uscate și fructele înăbușite. Pe măsură ce aciditatea și taninul sunt reduse, vinul devine mai rotund și mai fin. Un exemplu excelent de două vinuri care au un gust chiar mai bun ca niciodată la 10 ani sunt Reserva Rioja și Barbaresco.

Terroir

Fiecare mare vinificator recunoaște că vinul excelent se face în vie. Pentru a face struguri grozavi, cramele se concentrează pe reducerea randamentelor (de exemplu, plantarea enormă a viței de vie care să producă mai puțini struguri), astfel încât vinurile rezultate să fie mai intense. Contează și locația în care se cultivă strugurii. S-a remarcat de nenumărate ori că, cele mai bune podgorii tind să se afle într-o zonă în care viile se luptă să producă struguri. De exemplu, strugurii buni tind să crească pe un deal cu soluri cu conținut redus de nutrienți față de solurile fertile de pe terenurile plane, mai aproape de un râu.

[magento category=”118″ name=”%Bulgarini%”  limit=8 suffix=”Lei”]

Vin scump vs. ieftin, care este verdictul?

Există o mulțime vinuri scumpe care nu te vor da pe spate. MMajoritatea oamenilor nu prea consumă vinuri foarte scumpe.

Jancis Robinson spunea: „Prea multe vinuri sunt în mod clar prețuite de oamenii de marketing sau de cei dornici să își dezvolte sau să protejeze o reputație, mai degrabă decât de iubitorii de vinuri.”

Având în vedere avertismentul lui Jancis, sper că ai o idee mai bună despre ceea ce se află într-o sticlă de vin și despre ceea ce determină acea sticlă de vin să aibă un preț atât de mare. Uneori este de calitate, alteori raritate – ar putea fi tehnică – și uneori (doar uneori), toate cele de mai sus.

 

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a