Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a vinului aparte și condiții de sol și climat excelente pentru cultivarea strugurilor. Mai jos, îți prezint cele mai bune vinuri romanesti pe care trebuie să le încerci.
Tămâioasă Românească (vin alb)
Fabricat dintr-un soi de struguri aparținând familiei Merlot, Tămâioasă Românească poate fi un vin dulce, demidulce sau sec și face parte din categoria celor mai bune vinuri romanesti. De obicei, conține o cantitate mare de zahăr natural, vinul este floral, iar cele demidulci au arome de scorțișoară, nucșoară și trandafiri. Vinul sec poate fi servit ca aperitiv, cu salate sau specialități asiatice picante, în timp ce, vinul dulce este recomandat la desert.
[magento category=”116″ name=”%tamaioasa%” limit=8 suffix=”Lei”]
Fetească Albă (vin alb)
Preparat din soiul de struguri românesc Fetească Alba, răspândit în toate podgoriile românești, acest vin alb se remarcă prin aromă și echilibru. Este minunat dacă iubești un vin revigorant cu note de fructe pentru a-ți însoți mâncărurile din carne albă sau pește. Încearcă-l și s-ar putea să îți dorești să te întoarci acasă cu o sticlă.
[magento category=”116″ name=”%feteasca%” limit=8 suffix=”Lei”]
Fetească Neagră (vin roșu)
Un vin puternic apreciat realizat dintr-unul dintre cele mai vechi și mai valoroase soiuri de struguri din țară, Fetească Neagră este un vin roșu de top din România. Un vin picant cu o bună structură de tanin, are arome de mure, prune sau cireșe negre. Având o aciditate bună poate fi servit cu friptură de vită, miel, paste, ratatouille sau chiar cu deserturi de ciocolată neagră, cum ar fi mousse sau lava cake.
[magento category=”117″ name=”%feteasca%” limit=8 suffix=”Lei”]
Busuioască de Bohotin (vin rose)
Originar din regiunea Moldovei, Busuioacă de Bohotin este preparat dintr-un soi local, fiind similară cu soiul Tămâioasă Românească. Vinul are o aromă de petale de trandafir, precum și arome de busuioc, miere și căpșuni. Este o alegere excelentă pentru iubitorii de vin rose.
[magento category=”118″ name=”%bohotin%” limit=8 suffix=”Lei”]
Grasă de Cotnari (vin alb)
Un vin cu o culoare verzuie când este tânăr și o culoare galben-auriu după îmbătrânire, Grasa de Cotnari este în principal un vin dulce, dar poate fi găsit și ca vin sec și demisec. Din strugurii cultivați în podgoria Cotnari, vinurile seci Grasă de Cotnari au arome de mere, caise și piersici, în timp ce cele dulci, au gust de miere și migdale. Sunt nemaipomenite în combinație cu deserturi rafinate.
[magento category=”116″ name=”%cotnari%” limit=8 suffix=”Lei”]
Negru de Drăgășani (vin roșu)
Un vin roșu obținut din struguri cu pulpă suculentă și cu un gust complet aromat, Negru de Drăgășani este preparat dintr-un soi de struguri locali. Vinul are arome dense de fructe precum afine, mure și cireșe negre. Având o textură proaspătă, poate fi servit cu brânză proaspătă, șuncă afumată sau coaste de porc.
România ocupă aceleași latitudini ca principalele regiuni viticole din Franța. Deținând locul șase în Europa pentru producția de vin, țara noastră se mândrește cu niște vinuri grozave, în special vinuri albe, realizate din soiuri locale de struguri. Așadar, sper că topul celor mai bune vinuri romanesti te-a pus pe gânduri și vei încerca o sticlă de vin autentică.