Ce sunt mugurii de pin?
Recoltare si depozitare
Aspect si textura
Valori nutritionale
5 beneficii surprinzatoare pentru organism
Ce sunt mugurii de pin?
Pinul este un arbore din familia Pinaceae, care este o planta originara din tarile nordice si cuprinde peste 170 de specii de conifere. In comparatie cu bradul, pinul are o cantitate mai mare de rasina, precum si mai multe proprietati terapeutice, cele mai multe astfel de proprietati fiind regasite in mugurii de pin.
Mugurii de pin reprezinta semintele comestibile ale pinului. Acestia sunt utilizati adeseori in fitoterapie si gemoterapie. Au efecte benefice asupra organismului, in special asupra sistemului respirator, al rinichilor si muschilor. Mugurii de pin sunt in special utilizati pentru a trata eficient tusea. Ei contin elemente care au un efect puternic in vindecarea membranelor gatului si ale pieptului. De asemenea, mugurii de pin contin uleiuri volatile, alcooli si rasini, precum si vitamina C si tanin. Pentru tratarea tusei, se recomanda siropul din muguri de pin. Acest sirop se poate prepara si acasa, reteta fiind una simpla.
Recoltare si depozitare
Mugurii de pin trebuie culesi primavara, atunci cand conul incepe sa se deschida. Pentru ca acest proces sa fie mai facil, se depoziteaza conurile in saci si se lasa la uscat sub soare timp de 20 de zile. Dupa ce conurile sunt uscate, acestea sunt zdrobite si mugurii de pin sunt culesi manual. Acestia trebuie depozitati intr-un loc ferit de lumina si umiditate. Se recomanda depozitarea mugurilor de pin in borcane inchise ermetic sau in frigider.
Aspect si textura
Forma mugurilor de pin este una alungita, iar dimensiunea lor este de aproximativ 13 mm. Au o culoare crem deschis, o textura fina si sunt acoperiti cu un strat de coaja care trebuie indepartat, inainte de a fi consumati. Aceasta coaja poate fi subtire si usor de indepartat sau, dimpotriva, groasa si rigida. Gustul mugurilor de pin este unul dulceag. Uneori, acestia sunt prajiti, pentru a obtine un plus de aroma si pentru a deveni crocanti.
Valori nutritionale
Mugurii de pin contin vitamine, minerale si antioxidanti. O cantitate de 100 de grame de muguri de pin are urmatoarele valori nutritionale:
- Calorii: 673
- Proteine: 10g
- Fibre: 10g
- Zinc: 6,45mg
- Fosfor: 575mg
- Magneziu: 251mg
- Mangan: 8,802mg
- Fier: 5,53mg
- Cupru: 1,324mg
- Calciu: 16mg
- Vitamina E: 9,33mg
- Vitamina C: 0,8mg
- Vitamina A: 29 UI
De asemenea, ei mai contin si acid folic, acid oleic si un complex de vitamine B.
5 beneficii surprinzatoare pentru organism
In alimentatie se utilizeaza muguri de pin pentru realizarea diferitelor preparate culinare. Acestia sunt folositi datorita efectelor benefice pe care le au asupra organismului. Iata care sunt cinci dintre beneficiile surprinzatoare ale mugurilor de pin pentru organism:
- Ofera energie. Intrucat au un continut bogat de proteine, mugurii de pin combat starea de oboseala si ii ofera organismului un nivel ridicat de energie. In plus, contin fier, care ajuta la stocarea energiei si la producerea energiei.
- Imbunatatesc sanatatea inimii. Continutul ridicat de fibre, antioxidanti si minerale al mugurilor de pin ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Consumul mugurilor de pin ajuta la reducerea riscului de aparitie a problemelor cardiovasculare.
- Previn imbatranirea prematura. Datorita continutului de cupru si antioxidanti, previn efectele negative pe care le au radicalii liberi asupra organismului, adica previn imbatranirea prematura a organismului.
- Ajuta la imbunatatirea vederii. Luteina intra in compozitia mugurilor de pin. Luteina este un antioxidant care ajuta ochiul sa filtreze razele ultraviolete. Acest antioxidant previne deteriorarea maculei si reduce riscul de aparitie a cataractei.
- Sunt eficienti in curele de slabire. Intrucat contin acid linoleic, mugurii de pin ajuta la stoparea senzatiei de foame.
Desi cea mai cunoscuta utilizare a mugurilor de pin este sub forma de sirop, acestia pot fi folositi in diverse alte moduri. Sunt benefici pentru sanatate, astfel ca au castigat tot mai multa popularitate.