Cardamom – informatii generale si beneficii pentru sanatate

cardamom

Ce este cardamomul?

Informatii nutritionale

Beneficii pentru sanatate

 

Cardamomul este un condiment cu o aroma intensa, usor dulce, pe care unele persoane o compara cu menta. Este originar din India, dar este disponibil in prezent peste tot in lume si este utilizat atat in mancarurile dulci, cat si in cele picante. Semintele, uleiul si extractul de cardamom sunt banuite a avea proprietati medicinale impresionante si au fost utilizate in medicina traditionala timp de secole.

[magento name=”%cardamo%” limit=8 suffix=”Lei”]

Ce este cardamomul?

Cardamomul este un condiment care se gaseste in forma unei mici pastai, cu seminte negre in interior. Condimentul are un gust intens, dulce si picant, in acelasi timp. Atat semintele, cat si pastaia, au o aroma bogata si sunt adesea utilizate in deserturi, preparate iuti si picante, precum si bauturi aromate, cafele si ceaiuri. Cardamomul este considerat a fi regina condimentelor si este unul dintre cele mai scumpe condimente, fiind pe locul al treilea ca si pret, dupa sofran si vanilie.

Informatii nutritionale

O portie de 100 de grame de cardamom contine urmatoarele:

Apa: 8.28g

Energie: 311kcal

Proteine: 10.76g

Total lipide (grasimi): 6.7g

Carbohidrati: 68.47g

Fibre: 28g

Calciu: 383mg

Fier: 13.97mg

Magneziu: 229mg

Fosfor: 178mg

Potasiu: 1119mg

Sodiu: 18mg

Zinc: 7.47mg

Vitamina C: 21mg

Tiamina: 0.2mg

Riboflavina: 0.18mg

Niacina: 1.1mg

Vitamina B6: 0.23mg

Acizi grasi saturati: 0.68g

Acizi grasi mononesaturati: 0.87g

Acizi grasi polinesaturati: 0.43g

Beneficii pentru sanatate

Consumul de cardamom ofera diverse beneficii pentru sanatate. Iata cateva dintre acestea:

  1. Are proprietati antioxidante si diuretice si poate reduce tensiunea arteriala

Cardamomul poate fi util pentru persoanele care au tensiunea arteriala ridicata. In cardamom se regasesc niveluri ridicate de antioxidanti, iar acestia sunt legati de scaderea tensiunii arteriale. Un alt motiv pentru care cardamomul ar putea reduce tensiunea arteriala este faptul ca acest condiment are efect diuretic, ceea ce inseamna ca poate ajuta la eliminarea apei care se aduna in organism.

  1. Poate avea compusi care lupta impotriva cancerului

Compusii din cardamom pot lupta impotriva celulelor canceroase. Pudra de cardamom poate creste activitatea anumitor enzime care ajuta la lupta impotriva cancerului. In plus, acest condiment poate imbunatati abilitatea celulelor ucigase naturale de a ataca tumorile.

  1. Poate proteja organimsul impotriva bolilor cronice, datorita efectelor sale antiinflamatorii

Cardamomul este bogat in compusi care lupta impotriva inflamatiei. Inflamatia apare atunci cand organismul este expus substantelor straine. Inflamatia acuta este necesara si benefica, dar inflamatia pe termen lung poate cauza boli cronice. Antioxidantii, care se regasesc din abundenta in cardamom, protejeaza celulele impotriva distrugerii si opresc aparitia inflamatiei.

  1. Poate ajuta in cazul bolilor digestive, inclusiv a ulcerului

Acest condiment a fost folosit timp de mii de ani pentru a ajuta la digestie. Este adeseori amestecat cu alte condimente medicinale, pentru a ameliora disconfortul, greata si varsaturile. Cardamomul ar putea avea abilitatea de a vindeca ulcerele. In plus, acest condiment poate proteja impotriva bacteriei Helicobacter pylori, care este o bacterie legata de dezvoltarea ulcerului la stomac.

  1. Poate avea efecte antibacteriene si trata infectiile

Extractul de cardamom si uleiul esential au compusi care lupta impotriva mai multor tulpini comune de bacterii.

Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile pe care cardamomul le are pentru sanatate. Pe langa aceste beneficii, este utilizat si datorita gustului deosebit pe care il ofera diverselor preparate culinare.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a