Ce este turmericul?
Informatii nutritionale
Beneficii pentru sanatate
Turmericul, cunoscut si drept sofranul indian sau condimentul auriu, este o planta inalta care creste in Asia si in America Centrala. Poate fi unul dintre cele mai eficiente suplimente alimentare existente. Conform numeroaselor studii, s-a demonstrat ca exista diverse beneficii pentru organism si creier, date de consumul de turmeric.
Ce este turmericul?
Turmericul provine de la planta Curcuma longa, care creste in India si in alte tari din Sud-Estul Asiei. Este o planta din familia ghimbirului. Radacina uscata a plantei Curcuma longa este macinata, devenind pudra de un galben distinctiv, culoare datorita careia turmericul este denumit si condimentul de aur.
[magento name=”%turmeric%” limit=8 suffix=”Lei”]
Informatii nutritionale
Turmericul este benefic pentru sanatate, datorita numerosilor sai compusi chimici, cunoscuti sub numele de curcuminoide. Substanta activa din turmeric este curcuma. Curcuma este ceea ce face turmericul sa fie un „aliment functional”, definit ca fiind un aliment care are potentiale efecte pozitive asupra sanatatii.
O portie de aproximativ sapte grame de turmeric contine aproximativ:
Calorii: 23.9
Carbohidrati: 4.4g
Proteine: 0.5g
Grasimi: 0.7g
Fibre: 1.4g
Mangan: 0.5mg
Fier: 2.8mg
Vitamina B6: 0.1mg
Potasiu: 170mg
Vitamina C: 1.7mg
Magneziu: 13mg
Beneficii pentru sanatate
Turmericul are numeroase beneficii pentru sanatate. Iata cateva dintre acestea:
Turmericul are compusi bioactivi cu puternice proprietati medicinale
De mii de ani, turmericul s-a folosit in India drept condiment si planta medicinala. Acesta are anumiti compusi cu proprietati medicinale. Acesti compusi se numesc curcuminoide, iar cel mai important dintre ele este curcuma. Curcuma are efecte antiinflamatorii puternice si este un antioxidant foarte puternic.
Curcuma este un compus antiinflamator natural
Inflamatia este importanta, intrucat ajuta organismul sa lupte impotriva invadatorilor straini, precum si are rolul de a repara distrugerile. Fara inflamatie, agenti patogeni precum bacteriile ar putea sa iti stapaneasca organismul usor si sa il omoare. Desi inflamatia acuta, pe termen scurt, este benefica, poate deveni o problema majora cand devine cronica si ataca necorespunzator tesuturile corpului.
Oamenii de stiinta considera ca inflamatia cronica de nivel redus joaca un rol important in aproape toate bolile cronice, incluzand bolile de inima, sindromul metabolic, cancerul, Alzheimer si diverse conditii degenerative. Asadar, orice care poate ajuta in lupta impotriva inflamatiei cronice este important in prevenirea si chiar tratarea acestor boli.
Curcuma este un puternic antiinflamator. Este atat de puternic, incat are aceeasi eficienta ca si diverse medicamente antiinflamatorii, fara a avea, insa, efecte adverse.
Turmericul creste dramatic capacitatea antioxidanta a organismului
Curcuma este un antioxidant potent, care poate neutraliza radicalii liberi, datorita structurii sale chimice. In plus, curcuma imbunatateste activitatea enzimelor antioxidante ale organismului tau.
Curcuma imbunatateste factorul neurotrofic derivat din creier, care este legat de functia imbunatatita a creierului si un risc redus de tulburari cerebrale
Factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF) este un tip de hormon de crestere care functioneaza in creier. Numeroase tulburari cerebrale sunt asociate cu niveluri scazute ale acestui hormon, inclusiv depresia si boala Alzheimer. Curcuma poate creste nivelurile cerebrale de BDNF. Prin aceasta, curcuma poate fi eficienta in intarzierea sau chiar inversarea multor tulburari cerebrale si scaderi ale functiei cerebrale cauzate de varsta. De asemenea, curcuma poate imbunatati memoria.
Alaturi de aceste beneficii, consumul de turmeric mai are si altele, printre care se numara reducerea riscului de boli ale inimii, prevenirea si chiar tratarea cancerului, prevenirea si tratarea bolii Alzheimer, beneficii in cazul depresiei, intarzierea imbatranirii si lupta impotriva bolilor cronice cauzate de varsta.