In zilele noastre, cafeaua vine sub diverse forme, iar aparatele in care iti poti prepara aceasta bautura sunt dintre cele mai variate. Insa doua dintre cele mai populare tipuri de cafea sunt cafeaua la ibric si cafeaua la espressor. Intrebarea este care dintre cele doua este mai buna sau ce cafea preferi: cafea la ibric sau cafea la espressor?
Unele persoane ar putea spune ca doar cei de moda veche, persoanele cu anumite tabieturi prefera cafeaua la ibric, aceasta fiind metoda mai traditionala, mai veche, de preparare a cafelei. De cealalta parte, cafeaua la espressor este o cafea moderna, care poate fi preparata in diverse forme. Dar haide sa vedem cateva detalii despre cele doua tipuri de cafea.
Cafea la ibric
Ibricul a fost conceput initial pentru a prepara cafeaua la nisip fierbinte. Cu timpul, ibricul a fost adaptat pentru metodele moderne de incalzire. Ibricul este popular in Europa de Est si in Orientul Mijlociu. Acesta este un vas din cupru, prevazut cu un maner lung.
Cafeaua la ibric are o textura groasa si o aroma distincta. Pentru a obtine o ceasca de cafea perfecta, este necesar sa avem o cafea macinata foarte fin, iar proportia de apa-cafea trebuie sa fie foarte bine calculata.
Pentru 100 ml de apa, se folosesc in medie 9-10g de cafea. Cantitatea minima de cafea recomandata este 6.5-7g, iar cantitatea maxima recomandata este de 22g. De asemenea, se recomanda sa utilizezi cafea proaspat macinata pentru o obtine o cafea la ibric delicioasa.
Daca iti doresti sa experimentezi gusturi senzationale, poti adauga in cafeaua la ibric diverse mirodenii, precum scortisoara, cardamom sau masala chai. Daca, in schimb, preferi un gust clasic, poti opta pentru lapte sau frisca.
Pentru o cafea turceasca la ibric sau o cafea libaneza autentica cu cardamon va recomandam sortinentele de cafea libaneza Najjar sau cafea siriana Haseeb
[magento category=”5″ name=”%haseeb%” limit=3 suffix=” Lei”]
[magento category=”5″ name=”%najjar%” limit=3 suffix=” Lei”]
Cafea la espressor
Cafeaua la espressor este o cafea concentrata, cu o aroma intensa. Este pregatita intr-un aparat special, cunoscut sub denumirea de espressor. Prima data a fost preparata cafeaua la espressor in Italia, iar numele sau provine de la timpul scurt care este necesar pentru pregatirea acestei cafele. Pe suprafata cafelei espresso se formeaza o spuma groaza, care este cunoscuta sub denumirea de crema.
Cafeaua la espressor este ideala pentru persoanele care sunt grabite. Este o cafea mica, scurta si concentrata, care se bea rapid. Cafeaua la espressor sta la baza numeroaselor preparate cu lapte. Printre cele mai cunoscute bauturi care au in compozitie cafea la espressor se numara: macchiato, cappuccino, caffe latte, latte macchiato si ristretto.
Totusi, desi este o cafea care se prepara rapid, procesul de preparare a cafelei espresso este unul complex. O miscela perfecta de cafea boabe este reteta unui espresso de calitate. Recomandarea noastra sunt sortimentele de cafea Lavazza, sau miscelele atent alese de cafea illy
Cafea la ibric versus cafea la espressor
Cafeaua la espressor este mai mica si mai concentrata decat cafeaua la ibric. Cafeaua la espressor este ideala pentru momentele in care esti in graba si ai nevoie de un energizant rapid.
Asadar, alegerea cafelei la ibric sau la espressor este o optiune care tine de gusturi si de preferinte. Ambele variante sunt apreciate si au adeptii lor. Ambele tipuri de cafea necesita prepararea atenta si este recomandata utilizarea cafelei proaspat macinate, pentru a oferi un gust mai intens si mai placut cafelei obtinute.