Crama Murfatlar se situează în partea de sud-est a României. Este o cramă care nu mai are nevoie de vreo descriere. O cramă cu istorie, bogată în vinuri și foarte diversificată. Experiența podgoriei a arătat faptul că Murfatlar s-a specializat pe obținerea vinurilor albe, roze, roșii seci, demiseci și demidulci. Soiurile care se folosesc pentru obținerea vinurilor Murfatlar sunt: Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Tămâioasă Românească, Columna, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Fetească Regală, Fetească Neagră, și Mamaia.
Istorie
Așa cum îți spuneam și în titlu, Crama Murfatlar are peste un secol de activitate. Primele plantații făcute ca experiment au fost înființate în Pepiniera Murfatlar, în anul 1907. O perioada mică de timp, Pepiniera a fost vie regală. În anul 1942 se înființează Stațiunea Experminetală Viticolă Murfatlar.
Trei dintre soiurile plantate au trecut proba timpului: Chardonnay, Pinot gris și Pinot noir. În principiu, Crama Murfatlar se bazează pe: Murfatlar Hora, Vinuri Vinotecă, Vinuri Bag in box, Vinuri D.O.C Murfatlar (Academic, Columna).
Murfatlar Hora
Gama Hora Murfatlar se adresează iubitorilor de vinuri care fac parte din segmentul medium. Prețul este de asemenea mediu. Gama este reprezentată de vinuri de înaltă calitate, prietenoase, ce cuceresc prin aromele destinse.
[magento category=”109″ name=”%murfatlar%” limit=8 suffix=”Lei”]
Vinuri Vinotecă
Vinurile Vinotecă sunt niște vinuri vechi cu care Crama Murfatlar se mândrește. Vinurile sunt în general din anii 1960 și vin ambalate în folie transparentă și într-un săculeț. Folia transparentă este folosită pentru a nu distruge stratul de praf depus de-alungul timpului. De asemenea, certificatul de calitate vin și el odată cu sticla.
Climatul are caracter continental excesiv ajutat de contrastul pronunțat dintre iarnă și vară. Bilanțul termic global înregistrează valori de 4200 C – suma gradelor de temperatură, din care o mare parte numai în perioada de vegetație a viței de vie, însumându-se 3500 C. Ariditatea este specifică centrului viticol Murfatlar și caracterizată prin 450 mm precipitații anuale din care doar jumătate cad în perioada de vegetație. Mai mult, este accentuată de vânturile frecvente – aproape zilnice. Tipul de sol este „cernoziom calcaric”, foarte bogat în carbonați. Textura este mijlocie iar procentul de humus variază între 1,8 – 3%.
În momentul de față, crama are un preț de pornire de 10 milioane de euro (plus TVA) plus 370 hectare vie care au un preț de pornire de 3 milioane de euro. Așadar, după aceste informații probabil vei bea altfel vinul vestit al cramei Murfatlar.