Curmalele – 5 beneficii pentru sanitate

curmalele

Ce sunt curmalele?

Informatii nutritionale

5 beneficii ale curmalelor pentru sanatate

 

Bogate in diversi nutrienti, fibre si antioxidanti, curmalele sunt populare in intreaga lume si sunt consumate precum fructe uscate. Conform unui studiu din 2014, s-a demonstrat ca acestea sunt benefice pentru tratarea diverselor probleme de sanatate, intrucat au proprietati antiinflamatorii, antioxidante si anti-tumorale.

Ce sunt curmalele?

Curmalele sunt fructe provenite de la un anumit tip de palmier, care creste in numeroase regiuni tropicale ale lumii. Acestea au devenit tot mai populare in ultimii ani. Majoritatea curmalelor comercializate in tarile vestice sunt uscate. Iti poti da seama daca sunt uscate sau nu, in functie de aspectul lor. O piele incretita indica faptul ca sunt uscate, pe cand o piele neteda arata ca sunt proaspete. Curmalele sunt dulci. Contin cantitati ridicate din nutrienti importanti, astfel ca au si o varietate de beneficii pentru sanatate.

[magento name=”%curmale%” limit=8 suffix=”Lei”]

Informatii nutritionale

Intrucat curmalele sunt uscate, continutul lor de calorii este mai ridicat decat al majoritatii fructelor proaspete. Curmalele au un continut caloric similar cu cel al altor fructe uscate, precum stafidele si smochinele.

O cantitate de 100 grame de curmale are urmatoarele valori nutritionale:

Apă – 20.53g

Aport caloric / Energic total kcal – 282

Carbohidraţi (total) – 75.03g

Fibre (total) – 8g

Fructoză (inclusă în glucide) – 19.56g

Glucide/Zaharuri (total) – 63.35g

Glucoză / dextroză (inclusă în glucide) – 19.87g

Zaharoză (inclusă în glucide) – 23.84g

Maltoză (inclusă în glucide) – 0.12g

Lipide / Grăsimi (total) – 0.39g

Proteine – 2.45g

Colină (Vitamina B4) – 6.3mg

Vitamina A, IU – 10IU

Vitamina B1 – Tiamină – 0.052mg

Vitamina E (alfa-tocoferol) – 0.05mg

Vitamina B2 – Riboflavină – 0.066mg

Vitamina B3 (vit. PP) – Niacină – 1.274mg

Vitamina B5 – Acid pantotenic – 0.589mg

Vitamina B6 – 0.165mg

Vitamina K (Filochinonă – vit K1) – 2.7 µg

Vitamina C – 0.4mg

Vitamina B9 – Acid folic, DFE – 19 µg

Calciu – 39mg

Cupru – 0.206mg

Fier – 1.02mg

Fosfor – 62mg

Magneziu – 43mg

Mangan – 0.262mg

Potasiu – 656mg

Seleniu – 3 µg

Sodiu – 2mg

Zinc – 0.29mg

Acizi graşi mono nesaturaţi (total) – 0.036g

Acizi graşi poli nesaturaţi (total) – 0.019g

Acizi graşi saturaţi (total) – 0.032g

Acid aspartic – 0.213g

Acid glutamic – 0.359g

Alanină – 0.083g

Arginină – 0.136g

Histidină – 0.032g

Cistină – 0.067g

Betaină – 0.4mg

Valină – 0.071g

Prolină – 0.13g

Serină – 0.057g

Fenilalanină – 0.05g

Glicină – 0.101g

Triptofan – 0.012g

Treonină – 0.043g

Izoleucină – 0.049g

Leucină – 0.084g

Lizină – 0.066g

Metionină – 0.022g

Tirozină – 0.015g

Beta caroten – 6 µg

Luteină + zeaxantină – 75 µg

5 beneficii ale curmalelor pentru sanatate

Curmalele se utilizeaza si pentru beneficiile lor pentru sanatate, nu doar pentru gustul lor deosebit. Iata cateva dintre beneficiile pe care acestea le ofera consumatorului:

  1. Ofera energie

Curmalele reprezinta o sursa buna de energie, intrucat contin o cantitate ridicata de zaharuri, precum glucoza, fructoza si zaharoza. Multe persoane le consuma ca pe un snack atunci cand se simt letargici si lipsiti de energie.

  1. Ajuta sistemul digestiv

Curmalele sunt bogate in fibre, care sunt necesare pentru prevenirea constipatiei. O dieta bogata in fibre este necesara pentru un sistem digestiv sanatos, intrucat fibrele ajuta trecerea confortabila a mancarii prin tractul intestinal. De asemenea, se pot consuma curmale pentru a trata constipatia.

  1. Combat anemia

Intrucat sunt o sursa buna de nutrienti, inclusiv fier, curmalele sunt potrivite pentru combaterea anemiei. O deficienta de fier contribuie la aparitia anemiei, care se manifesta prin oboseala, ameteli si dificultati de respiratie. Consumul de curmale ajuta la obtinerea necesarului de fier in organism si la combaterea simptomelor de anemie.

  1. Previn bolile de inima

Consumul de curmale ajuta la reducerea nivelurilor de trigliceride si scaderea stresului oxidativ, ambele jucand un rol important in aparitia bolilor de inima si a aterogenezei, care este acumularea de placi grase in artere. Aceste fructe uscate sunt bogate in antioxidanti, care ajuta la prevenirea aparitiei acestor boli si reducerea riscului de accident vascular cerebral. In plus, curmalele sunt o sursa bogata de potasiu, care este eficient in reducerea tensiunii arteriale si scaderea riscului de aparitie a bolilor de inima si accidentului vascular cerebral.

  1. Mentin sanatatea oaselor

Consumul de curmale ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, intrucat aceste fructe contin minerale precum fosfor, potasiu, calciu si magneziu, care intaresc oasele si reduc riscul de aparitie a bolilor precum osteoporoza.

Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile pe care consumul de curmale le are pentru organism.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a