Ce sunt curmalele?
Informatii nutritionale
5 beneficii ale curmalelor pentru sanatate
Bogate in diversi nutrienti, fibre si antioxidanti, curmalele sunt populare in intreaga lume si sunt consumate precum fructe uscate. Conform unui studiu din 2014, s-a demonstrat ca acestea sunt benefice pentru tratarea diverselor probleme de sanatate, intrucat au proprietati antiinflamatorii, antioxidante si anti-tumorale.
Ce sunt curmalele?
Curmalele sunt fructe provenite de la un anumit tip de palmier, care creste in numeroase regiuni tropicale ale lumii. Acestea au devenit tot mai populare in ultimii ani. Majoritatea curmalelor comercializate in tarile vestice sunt uscate. Iti poti da seama daca sunt uscate sau nu, in functie de aspectul lor. O piele incretita indica faptul ca sunt uscate, pe cand o piele neteda arata ca sunt proaspete. Curmalele sunt dulci. Contin cantitati ridicate din nutrienti importanti, astfel ca au si o varietate de beneficii pentru sanatate.
[magento name=”%curmale%” limit=8 suffix=”Lei”]
Informatii nutritionale
Intrucat curmalele sunt uscate, continutul lor de calorii este mai ridicat decat al majoritatii fructelor proaspete. Curmalele au un continut caloric similar cu cel al altor fructe uscate, precum stafidele si smochinele.
O cantitate de 100 grame de curmale are urmatoarele valori nutritionale:
Apă – 20.53g
Aport caloric / Energic total kcal – 282
Carbohidraţi (total) – 75.03g
Fibre (total) – 8g
Fructoză (inclusă în glucide) – 19.56g
Glucide/Zaharuri (total) – 63.35g
Glucoză / dextroză (inclusă în glucide) – 19.87g
Zaharoză (inclusă în glucide) – 23.84g
Maltoză (inclusă în glucide) – 0.12g
Lipide / Grăsimi (total) – 0.39g
Proteine – 2.45g
Colină (Vitamina B4) – 6.3mg
Vitamina A, IU – 10IU
Vitamina B1 – Tiamină – 0.052mg
Vitamina E (alfa-tocoferol) – 0.05mg
Vitamina B2 – Riboflavină – 0.066mg
Vitamina B3 (vit. PP) – Niacină – 1.274mg
Vitamina B5 – Acid pantotenic – 0.589mg
Vitamina B6 – 0.165mg
Vitamina K (Filochinonă – vit K1) – 2.7 µg
Vitamina C – 0.4mg
Vitamina B9 – Acid folic, DFE – 19 µg
Calciu – 39mg
Cupru – 0.206mg
Fier – 1.02mg
Fosfor – 62mg
Magneziu – 43mg
Mangan – 0.262mg
Potasiu – 656mg
Seleniu – 3 µg
Sodiu – 2mg
Zinc – 0.29mg
Acizi graşi mono nesaturaţi (total) – 0.036g
Acizi graşi poli nesaturaţi (total) – 0.019g
Acizi graşi saturaţi (total) – 0.032g
Acid aspartic – 0.213g
Acid glutamic – 0.359g
Alanină – 0.083g
Arginină – 0.136g
Histidină – 0.032g
Cistină – 0.067g
Betaină – 0.4mg
Valină – 0.071g
Prolină – 0.13g
Serină – 0.057g
Fenilalanină – 0.05g
Glicină – 0.101g
Triptofan – 0.012g
Treonină – 0.043g
Izoleucină – 0.049g
Leucină – 0.084g
Lizină – 0.066g
Metionină – 0.022g
Tirozină – 0.015g
Beta caroten – 6 µg
Luteină + zeaxantină – 75 µg
5 beneficii ale curmalelor pentru sanatate
Curmalele se utilizeaza si pentru beneficiile lor pentru sanatate, nu doar pentru gustul lor deosebit. Iata cateva dintre beneficiile pe care acestea le ofera consumatorului:
Ofera energie
Curmalele reprezinta o sursa buna de energie, intrucat contin o cantitate ridicata de zaharuri, precum glucoza, fructoza si zaharoza. Multe persoane le consuma ca pe un snack atunci cand se simt letargici si lipsiti de energie.
Ajuta sistemul digestiv
Curmalele sunt bogate in fibre, care sunt necesare pentru prevenirea constipatiei. O dieta bogata in fibre este necesara pentru un sistem digestiv sanatos, intrucat fibrele ajuta trecerea confortabila a mancarii prin tractul intestinal. De asemenea, se pot consuma curmale pentru a trata constipatia.
Combat anemia
Intrucat sunt o sursa buna de nutrienti, inclusiv fier, curmalele sunt potrivite pentru combaterea anemiei. O deficienta de fier contribuie la aparitia anemiei, care se manifesta prin oboseala, ameteli si dificultati de respiratie. Consumul de curmale ajuta la obtinerea necesarului de fier in organism si la combaterea simptomelor de anemie.
Previn bolile de inima
Consumul de curmale ajuta la reducerea nivelurilor de trigliceride si scaderea stresului oxidativ, ambele jucand un rol important in aparitia bolilor de inima si a aterogenezei, care este acumularea de placi grase in artere. Aceste fructe uscate sunt bogate in antioxidanti, care ajuta la prevenirea aparitiei acestor boli si reducerea riscului de accident vascular cerebral. In plus, curmalele sunt o sursa bogata de potasiu, care este eficient in reducerea tensiunii arteriale si scaderea riscului de aparitie a bolilor de inima si accidentului vascular cerebral.
Mentin sanatatea oaselor
Consumul de curmale ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, intrucat aceste fructe contin minerale precum fosfor, potasiu, calciu si magneziu, care intaresc oasele si reduc riscul de aparitie a bolilor precum osteoporoza.
Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile pe care consumul de curmale le are pentru organism.