Mulți oameni se gândesc la vermut, băuturile fabuloase preparate cu această băutură sau sticlele cu aspect neîngrijit, prăfuite de pe raftul din spate. Vermutul se confruntă cu o renaștere și se regăsește mai des în cocktail-uri.
Ce este vermut ?
Vermutul este un vin fortificat, aromat cu o varietate de ierburi și condimente. Este fabricat în mod tradițional în două stiluri majore: vermut uscat (alb) și vermut dulce (roșu). Vermutul uscat, originar din Franța este cunoscut și folosit pentru prepararea martiniului și este uscat și floral. Vermutul dulce provine de obicei din Italia, este dulce, condimentat și pe bază de plante și este utilizat la cocktail-uri precum Manhattans și Negroni. Vermuturile uscate și dulci sunt, de asemenea, savurate ca aperitiv. Deoarece vermutul este un vin fortificat, acesta este ușor bogat în alcool.
Istorie vermut
În cele mai vechi și îndepărtate timpuri, în unele zone din Piemont, vermutul era produs iarna, în butoaie de dimensiuni medii care erau expuse la frig, astfel încât infuzia dintre vin și ierburi era lentă. Oamenii de atunci, au amestecat vin, alcool și diverse ierburi, urmând o rețetă secretă transmisă din generație în generație. Fortificarea cu alcool a fost necesară deoarece vinul alb pe care l-au folosit nu avea un nivel ridicat de alcool, deși a devenit o practică mai puțin frecventă când vinurile din sudul Italiei au fost folosite mai des ca bază. În Piemont, se folosea în principal vin din struguri Muscat și Cortese și ierburi locale, cum ar fi artemisia, mușețel, maghiran, salvie, soc, cimbru și condimente exotice, cum ar fi scorțișoară, cuișoare sau coriandru, nucșoară, vanilie, șofran.
Cocktail-uri cu vermut
Vermutul este cel mai bine cunoscut ca ingredient cheie într-o serie de cocktail-uri clasice:
Martini: Vermut uscat și gin sau vodcă sunt toate cele necesare pentru a prepara acest cocktail. Proporțiile pot fi ajustate în funcție de gustul pe care îl preferi. Un „martini uscat” se face cu mai puțin vermut, iar „uscat os” înseamnă că se adaugă doar un mic strop.
Manhattan: Vermutul dulce oferă acestui cocktail cu whisky, amestecul său de arome, devenind un cocktail foarte aromat.
Negroni: Un cocktail amar și ușor dulce, care se prepară cu gin, Campari și vermut dulce.
Vieux Carre: O versiune din New Orleans a unui Manhattan. La whisky se adaugă coniac și puțin benedict.
[magento category=”105″ name=”%whisky%” limit=10 suffix=”Lei”]
Asocieri culinare ale vermutului
Vermutul uscat și dulce sunt ambele aperitive excelente. Îl poți servi cu șuncă sărată, creveți gustoși, parfumați sau hamsii prăjite. Vermutul uscat, merge foarte bine cu brânzeturi funky, în timp ce vermutul dulce se completează cu brânzeturi uscate, sărate. Vermutul uscat poate fi folosit și în locul vinului alb atunci când gătești ceva. Vermutul se servește într-un pahar de cocktail împreună cu un cub de gheață. Adaugă puțină lămâie sau portocală pentru a-i scoate la iveală aromele sale fine.
Profilul vermutului
Aromele din vermut pot varia foarte mult în funcție de producător. Vermutul uscat este ușor și cu un conținut scăzut de taninuri. Are un profil floral, aromat și fructat. Vermutul dulce este produs din fructe negre, condimente, vanilie, caramel, cacao și ierburi. Deoarece aromele și dulceața pot varia foarte mult, este mai bine să încerci o serie de vermuturi de calitate pentru a-ți găsi vermutul preferat.