Fisticul – beneficii surprinzatoare pentru sanatate

fisticul

Ce este fisticul?

Valori nutritionale

Beneficiile consumului de fistic pentru organism

 

Ce este fisticul?

Din punct de vedere tehnic, fisticul este un fruct. Este o samanta comestibila provenita de la copacul Pistacia vera. Semintele de fistic, contin grasimi sanatoase, care reprezinta o sursa buna de proteine, fibre si antioxidanti. In plus, fisticul contine numerosi nutrienti si au beneficii pentru scaderea in greutate, precum si pentru sanatatea inimii si a intestinelor.

Cercetatorii au demonstrat ca oamenii consumau fistic de mii de ani. In prezent, fisticul este utilizat si in diverse preparate culinare, precum salate sau inghetata. Fisticul este apreciat pentru gustul sau usor dulce si pentru nuanta sa. De asemenea, fisticul este unul dintre cele mai vechi tipuri de nuci din lume. Facand parte din familia nucilor, fisticul are beneficiile acestora, insa are si proprietati unice, care il diferentiaza de alte tipuri de nuci.

Valori nutritionale

Fisticul contine numerosi nutrienti importanti pentru organism. O cantitate de 100 grame de fistic contine urmatoarele valori nutritionale:

Grasimi – 45 g

Lipide saturate – 6 g

Lipide polinesaturate – 14 g

Lipide mononesaturate – 24 g

Lipide trans – 0 g

Colesterol – 0 mg

Carbohidrati – 28 g

Fibre alimentare – 10 g

Zahar – 8 g

Proteine – 20 g

Vitamina A – 415 IU

Vitamina C – 5,6 mg

Vitamina D – 0 IU

Vitamina B6 – 1,7 mg

Vitamina B – 120 µg

Magneziu – 121 mg

Sodiu – 1 mg

Potasiu – 1.025 mg

Calciu – 105 mg

Fier – 3,9 mg

[magento category=”55″ name=”%fistic%”  limit=6 suffix=” Lei”]

Beneficiile consumului de fistic pentru organism

  1. Fisticul este o sursa bogata de antioxidanti

Antioxidantii sunt substante care joaca un rol important in sanatate. Reduc riscul cancerului si al altor boli, intrucat previn distrugerea celulelor din organism. In fistic se regaseste un nivel mai ridicat de antioxidanti, decat exista in alte nuci si seminte.

  1. Este bun pentru sanatatea ochilor

Reprezinta o sursa bogata de luteina si zeaxantina, care sunt antioxidanti esentiali pentru sanatatea oculara. Asadar, reduce riscul de aparitie a diverselor boli la nivelul ochilor, inclusiv cataracta.

  1. Este benefic pentru sanatatea intestinala

Toate tipurile de nuci sunt bogate in fibre, care incurajeaza un sistem digestiv sanatos, intrucat ajuta la tranzitul mancarii prin intestine si previn constipatia.

  1. Este eficient in curele de slabire

Consumul regulat de nuci reduce riscul de crestere a greutatii. Fisticul este in special benefic pentru persoanele care isi doresc sa scada in greutate sau sa isi mentina greutatea. Se presupune ca nevoia de a decoji fisticul inainte de a-l consuma ajuta, de asemenea, la scaderea in greutate. Conform studiilor, s-a sugerat ca faptul ca vederea cojilor ofera un memento asupra cantitatii consumate.

  1. Este important pentru sanatatea inimii

Ajuta la reducerea nivelurilor de colesterol. Un studiu a aratat ca femeile care consuma nuci in mod regulat sunt protejate partial de bolile cardiovasculare. De asemenea, in urma aceluiasi studiu, s-a dovedit ca exista o conexiune intre consumul regulat de nuci si riscul redus de deces din alte cauze. Fisticul, in special, protejeaza inima, intrucat reduce nivelurile de colesterol si tensiunea arteriala.

  1. Este benefic pentru echilibrul zaharului din sange

Fisticul are un index glicemic redus, astfel ca nu determina o crestere a zaharului din sange in urma consumului. Un studiu a demonstrat ca, pentru persoanele cu diabet, consumul de fistic este benefic pentru reglarea nivelurilor de zahar din sange, a presiunii arteriale si obezitatii.

  1. Reduce riscul cancerului de colon

Fisticul poate reduce riscul unor tipuri de cancer, precum cancerul de colon, datorita continutului ridicat de fibre. Cercetatorii au demonstrat ca fisticul copt nu afecteaza beneficiile asupra sanatatii pe care le ofera fisticul crud.

Asadar, este recomandat sa consumi fistic, datorita numeroaselor beneficii pe care le are asupra organismului.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a