Hrisca – 5 beneficii pentru sanatate

hrisca

Ce este hrisca?

Informatii nutritionale

Beneficiile consumului de hrisca pentru sanatate

 

Ce este hrisca?

Hrisca apartine unui grup de alimente numit generic pseudocereale. Pseudocerealele sunt seminte care sunt consumate drept cereale, dar nu cresc in spice. Din acelasi grup mai fac parte quinoa, chia si amarantul. Aceasta pseudocereala nu contine gluten. In general, este utilizata la ceai sau procesata in crupa, faina si fidea.

Hrisca a devenit populara drept un aliment sanatos, datorita continutului sau ridicat de minerale si antioxidanti. Printre beneficiile pe care aceasta le ofera sanatatii se numara imbunatatirea controlului nivelului de zahar din sange.

[magento name=”%hrisca%” limit=8 suffix=”Lei”]

Informatii nutritionale

Componenta dietetica principala din hrisca este reprezentata de carbohidrati. De asemenea, aceasta pseudocereala mai contine si proteine, diverse minerale si antioxidanti. Valoarea nutritionala a hriscai este in mod considerabil mai mare decat a multor alte cereale. Valorile nutritionale pentru 100 de grame de hrisca bruta sunt:

Calorii: 343

Apa: 10%

Proteina: 13.3g

Carbohidrati: 71.5g

Zaharuri: 0g

Grasimi: 3.4g

Hrisca are un continut ridicat de carbohidrati. De asemenea, are un index glicemic mic spre mediu. Mai contine si fibre nedigerabile, care sunt un nutrient bun pentru sanatatea colonului. In ceea ce priveste proteinele, acestea sunt reduse, dar de calitate inalta.

Aceasta pseudocereala este mai bogata in minerale decat majoritatea cerealelor obisnuite, precum orezul, graul si porumbul. In schimb, nu este bogata in vitamine. Cele mai comune minerale din hrisca sunt: manganul, cuprul, magneziul, fierul si fosforul.

Beneficiile consumului de hrisca pentru sanatate

La fel ca alte pseudocereale, si hrisca are numeroase beneficii pentru sanatate. Iata care sunt acestea:

  1. Controleaza nivelul zaharului din sange

Nivelurile ridicate de zahar din sange pot duce, in timp, la diverse boli cronice, precum diabetul de tip 2. Asadar, este important sa tii sub control cresterea nivelului de zahar din sange dupa mese, in vederea mentinerii sanatatii. Datorita continutului de fibre, aceasta pseudocereala are un indice glicemic redus. Acest lucru inseamna ca poate fi consumata si de catre persoanele care sufera de diabet de tip 2. In plus, conform studiilor, s-a demonstrat ca aportul de hrisca reduce nivelul zaharului din sange in cazul persoanelor cu diabet.

  1. Protejeaza sanatatea inimii

Dintre cereale si pseudocereale, hrisca este cea mai bogata sursa de rutin, care este un antioxidant cu numeroase beneficii. Aceasta componenta poate reduce riscul de boli ale inimii, intrucat previne formarea cheagurilor de sange si scade inflamatia si tensiunea arteriala.

  1. Imbunatateste digestia

Datorita continutului ridicat de fibre, aceasta pseudocereala imbunatateste tranzitul intestinal. De asemenea, poate proteja organele digestive impotriva infectiei, cancerului si a altor simptome negative, intrucat previne stresul oxidativ din colon si tractul digestiv.

  1. Nu contine gluten si este non-alergica

In ceea ce priveste aspectul, dimensiunea, textura si gustul, hrisca este asemanantoare cu orzul. Totusi, spre deosebire de orz, aceasta are avantajul de a nu contine deloc gluten. Din aceasta cauza, consumul ei este sigur si pentru persoanele care sunt sensibile la gluten.

  1. Contine antioxidanti care lupta impotriva bolilor

Contine anumiti antioxidanti care pot ajuta in lupta impotriva aparitiei bolilor de inima sau a cancerului. In plus, acesti antioxidanti sprijina buna functionare a creierului, a ficatului si a sistemului digestiv.

Asadar, hrisca poate fi introdusa in dieta oricui, chiar si a persoanelor sensibile la gluten sau a celor care sufera de diabet de tip 2. In plus, are numeroase alte beneficii pentru sanatate.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a