Ce este nuca macadamia?
Informatii nutritionale
Beneficii pentru sanatate
Nucile macadamia sunt bogate in grasimi sanatoase si ii pot ajuta pe cei care incearca sa scada in greutate. O singura portie de nuci macadamia contine fibre dietetice, proteine, mangan, tiamina si o cantitate importanta de cupru. Tocmai datorita continutului pe care il are, nuca macadamia ofera numeroase beneficii pentru sanatate.
Ce este nuca macadamia?
Nuca macadamia este fructul pomului de macadamia, care este originar din Australia. Face parte din familia de plante Proteaceae. Nucile macadamia au o aroma subtila care seamana cu cea a untului si o textura cremoasa.
[magento name=”%macadamia%” limit=8 suffix=”Lei”]
Informatii nutritionale
Continutul de grasimi a nucilor de macadamia este mai ridicat decat cel al altor tipuri populare de nuci, precum migdalele, nucile caju si nucile. Mai mult de 75% din totalul de grasimi din compozitia nucilor macadamia sunt grasimi monosaturate, care au beneficii asupra sanatatii. De asemenea, aceste nuci contin anumite tipuri de acizi grasi mononesaturati, care nu sunt disponibili in multe alimente. Nucile de macadamia contin doar putin peste 1g de zahar natural si sunt un aliment cu un index glicemic redus.
O portie de 28 de grame de nuci macadamia contine:
Calorii: 204
Grasimi: 23g
Proteine: 2g
Carbohidrati: 4g
Zaharuri: 1g
Fibre: 3g
Mangan: 58% din doza zilnica recomandata
Tiamina: 22% din doza zilnica recomandata
Cupru: 11% din doza zilnica recomandata
Magneziu: 9% din doza zilnica recomandata
Fier: 6% din doza zilnica recomandata
Vitamina B5: 5% din doza zilnica recomandata
Beneficii pentru sanatate
Datorita continutului sau, nuca macadamia are numeroase beneficii pentru sanatate. Iata cateva dintre ele:
Reduce riscul de boli de inima
Conform studiilor, s-a demonstrat ca nucile, inclusiv nucile macadamia, pot reduce riscul factorilor declansatori ai problemelor cu inima. Consumul nucilor reduce totalul de colesterol LDL, care este considerat colesterol rau, precum si trigliceridele.
Imbunatateste sindromul metabolic si diabetul
Sindromul metabolic este un grup de conditii care pot creste riscul de aparitie a diabetului, atacului vascular cerebral si bolilor de inima. Acest sindrom include tensiunea arteriala ridicata, nivelul ridicat de zahar din sange, niveluri scazute de colesterol HDL, trigliceride mari si excesul de grasime de pe burta. Consumul de nuci ajuta la reducerea riscului de aparitie a acestor boli. In plus, consumul nucilor macadamia imbunatateste controlul glicemic in cazul persoanelor care sufera de diabet de tip 2.
Pot preveni cancerul
Nucile macadamia contin un tip de vitamina E cunoscut sub denumirea de tocotrienoli. Acestia au abilitati anti-canceroase puternice, conform anumitor cercetari. Nucile macadamia contin o cantitate semnificativa de tocotrienoli. Alaturi de acestia, nucile macadamia mai contin un compus vegetal denumit flavonoide, care lupta impotriva cancerului, distrugant radicalii liberi din organism.
Protejeaza creierul
Tocotrienolii nu sunt eficienti doar in lupta impotriva cancerului, ci acestia au si efecte de protejare a creierului. Ei protejeaza celulele creierului impotriva efectului de glutamat, care joaca un rol important in dezvoltarea bolilor Parkinson si Alzheimer. In plus, nucile macadamia contin acid oleic, care protejeaza creierul impotriva anumitor tipuri de stres oxidativ.
Impiedica senzatia de foame
Nucile macadamia contin proteine, cantitati mari de grasimi benefice si fibre. Impreuna, aceste substante nutritive pot ajuta consumatorul sa se simta satul pentru o perioada mai indelungata.
Nuca macadamia este un aliment extrem de benefic pentru sanatate. Datorita substantelor nutritive din compozitia sa, aceasta ajuta la mentinerea sanatatii.