Sampanie, Prosecco sau Vin spumant

Sampanie, Prosecco sau Vin spumant ?

Ce este Prosecco? Este o șampanie? De ce nu este Șampanie dacă are bule în ea? Este doar un cuvânt elegant pentru vinul spumant?  Când vine vorba de vin, nu discriminăm. Toarnă și bea, dar dacă doreșț să ai un aer de superioritate la următoarea petrecere cu vinuri și brânzeturi, citește articolul următor pentru a afla diferențele dintre vinul spumant, șampanie și Prosecco. Și, data viitoare când cineva te întreabă dacă Prosecco este doar șampanie, îi poți arăta ceea ce ai învățat azi.

Șampania

Este foarte posibil să te fi întâlnit cu această băutură. Acele pahare minunate de alcool adecvate micului dejun sunt, în general, umplute cu șampanie. Este un vin alb spumant, dar nu este orice vin alb spumant. Este șampanie.

Șampania este șampanie, deoarece provine de la cuvântul franțuzesc Champagne. Există chiar legi împotriva etichetării vinurilor albe spumante Champagne dacă nu ar fi produse în acea zonă.

Deși șampania reală poate proveni numai din șampanie, se poate prepara din punct de vedere tehnic aproape oriunde în lume. Pur și simplu nu va fi etichetată ca „Șampanie”. Ce ai nevoie sunt strugurii potriviți (pinot noir, chardonnay sau pinot meunier) și procesul de fermentare corect, Méthode Champenoise.

Metoda folosită pentru a face șampanie diferă de Prosecco prin faptul că, un al doilea proces de fermentare se face în sticle individuale decât într-o metodă de rezervor vrac.

Șampania se asociază bine cu proteinele mai grele. 

Asocieri culinare:

  • Brânză brie sau mascarpone
  • Creveți sau scoici, somon afumat, caviar, calamar prăjit, stridii
  • Legume, ciuperci umplute, preparate din ouă, foie gras
  • Deserturi pe bază de fructe, precum tartele, clătitele sau orice alt desert cu cremă de unt și miere.

[magento category=”112″ name=”%sampanie%”  limit=8 suffix=”Lei”]

Prosecco

Prosecco este, de asemenea, un vin alb spumant, dar spre deosebire de șampanie, este italian. Se spune că, Prosecco este o versiune mai puțin elegantă a șampaniei.
În afară de a fi batjocorită de experții în șampanie, Prosecco suferă un proces de fermentare diferit de cel al șampaniei; folosește metoda Charmat. Spre deosebire de șampanie, care suferă al doilea proces de fermentare în sticle individuale, Metoda Charmat presupune că, al doilea proces de fermentare se face într-un rezervor și apoi lichidul fermentat este îmbuteliat.

Prosecco este tipul de băutură pe care trebuie să o consumi înainte de cină, dar poate fi servit foarte bine și la aperitiv.

Asocieri culinare:

  • Șuncă uscată
  • Sandvișuri simple
  • Foccacia
  • Sparanghel alb
  • Sushi
  • Fructe de mare
  • Prăjituri ușoare
  • Macarons
  • Sufleuri dulci 

Vin spumant

Pe scurt: vinul spumant este precum un suc de struguri cu alcool și bule.

Este fabricat din suc de struguri fermentați. Vinul spumant cuprinde toate vinurile cu bule care nu sunt clasificate ca Șampanie sau Prosecco.

De cele mai multe ori, vinul spumant va fi alb, deoarece provine din pulpa strugurilor, care este întotdeauna limpede. Culoarea stă în coaja strugurilor, astfel încât, pentru a obține un rosé sau un vin roșu spumant, vinificatorii trebuie să permită pielii strugurilor să rămână în contact cu sucul în timpul fermentării.

În timp ce Șampania și Prosecco sunt ambele vinuri spumante, nu toate vinurile spumante pot fi clasificate ca Șampanie sau Prosecco.

Deși chardonnay și pinot noir sunt strugurii cei mai des folosiți pentru vinul spumant, acesta poate fi făcut practic cu orice tip de struguri.

Asocieri culinare:

  • Pui prăjit
  • Friptură
  • Cartofi prăjiți cu ceapă
  • Caviar
  • Supă cremoasă

[magento category=”113″ name=”%vin%”  limit=8 suffix=”Lei”]

Așadar, tu ce alegi ? Sampanie, Prosecco sau Vin spumant ?

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a