Ce sunt semintele de susan?
Informatii nutritionale
Beneficii pentru sanatate obtinute prin consumul de seminte de susan
Semintele de susan sunt seminte micute, bogate in ulei, care cresc in pastaile plantei numite Sesamum indicum. Semintele cu coaja au o nuanta auriu-maronie, in timp ce semintele de susan fara coaja au o culoare alba, dar devin maronii atunci cand sunt prajite. Exista anumite beneficii pentru sanatate pe care le poti obtine prin consumul semintelor de susan. Aceste seminte au fost utilizate in medicina traditionala timp de mii de ani. Ele pot proteja organismul impotriva bolilor de inima, diabetului si artritei.
[magento name=”%susan%” limit=8 suffix=”Lei”]
Ce sunt semintele de susan?
Semintele de susan sunt seminte mici, comestibile, originare in India si Africa. Sunt considerate cele mai vechi culturi oleaginoase din lume si au fost cultivate de mai mult de 3500 de ani. Aceste seminte de susan au o aroma de nuca si pot fi gasite in comert atat cu coaja, cat si decojite.
In general, semintele de susan sunt folosite in salate sau ca topping pentru paine sau alte produse de panificatie, covrigi, sushi, prajituri, sau supe. Uleiul de seminte de susan, derivat din semintele de susan, reprezinta o sursa bogata de nutrienti si are proprietati laxative si emoliente.
Informatii nutritionale
Semintele de susan sunt o sursa bogata de uleiuri naturale, lignani, antioxidanti, proteine, fibre dietetice, precum si vitamine si minerale precum calciu, fier, potasiu, fosfor, magneziu, complexul de vitamine B si vitamina E. De asemenea, aceste seminte sunt bogate in amino acizi si polifenoli de ardere a grasimilor.
Beneficii pentru sanatate obtinute prin consumul de seminte de susan
Iata care sunt cateva dintre beneficiile obtinute prin consumul de seminte de susan:
Sunt o sursa bogata de fibre
O portie de 30 de grame de seminte de susan decojite ofera 3.5 grame de fibre, cantitate care reprezinta 12% din doza zilnica recomandata. Asadar, consumul regulat de astfel de seminte poate ajuta la cresterea aportului de fibre. Fibrele sunt renumite pentru suportul pe care il ofera sanatatii digestive. De asemenea, acestea joaca un rol important in reducerea riscului de boli cardiace, anumitor tipuri de cancer, obesitatii si diabetului de tip 2.
Ajuta la reducerea colesterolului si trigliceridelor
Conform unor studii, consumul regulat de seminte de susan este asociat cu scaderea colesterolului ridicat si a trigliceridelor, ambii fiind factori de risc pentru bolile cardiace. Semintele de susan consta in 15% grasimi saturate, 41% grasimi polinesaturate si 39% grasimi mononesaturate.
Sunt o sursa nutritiva de proteina vegetala
Semintele de susan asigura 5 grame de proteina intr-o portie de 30 de grame. Daca iti doresti sa maximizezi cantitatea de proteina disponibila, opteaza pentru seminte de susan cu coaja, prajite.
Pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale
Tensiunea arteriala crescuta este un factor de risc major pentru bolile de inima si accidentul vascular cerebral. Semintele de susan sunt bogate in magneziu, care ajuta la reducerea tensiunii arteriale. In plus, componentele precum lignani, vitamina E si alti antioxidanti existenti in semintele de susan ajuta la prevenirea acumularii de placi in artere, fapt ce rezulta in mentinerea unei tensiuni arteriale sanatoase.
Reduc inflamatia
Semintele de susan lupta impotriva inflamatiei. Pe termen lung, inflamatia joaca un rol important in numeroase probleme cronice, inclusiv obezitatea si cancerul, precum si boli de inima si de rinichi.
Acestea sunt doar cateva dintre numeroasele beneficii pe care semintele de susan le au asupra organismului. Pentru a te bucura de beneficiile acestor seminte, este necesar sa le incluzi in dieta ta regulata.